onsdag 22. juli 2009

En tallerken god samvittighet


Jeg blir ofte full av undring når jeg snakker med folk om å unngå kjøttspising, og velge annen vegetabilsk kost. Ofte får jeg høre ”jammen, vi må jo spise kjøtt, slik er det jo bare”. Jeg tror mange er så vant til å ha kjøtt som hovedingrediensen i all matlaging, at de ser på det som en umulighet å ha et fullverdig kosthold og lykkelig liv uten. Saken er at det finnes så vanvittig mye annen digg mat som ikke kommer fra et dyr som har dødd for oss. Når vi utfordrer oss selv til å tenke utenfor (kjøtt-)boksen vil vi oppdage at butikkene har mange, mange andre alternativer.

En av mine favorittmiddager er ”Spagetti Bolognese” hvor jeg lager sausen av hakkede tomater, rødløk, litt hvitløk og gulrot. Når det nærmer seg servering tilsetter jeg noen blader fersk, opphakket basilikum. Nam! Dersom gjestene fortsatt savner noe i retten, noe som smaker og har konsistens som kjøttdeig, kjøper jeg Quorn-deig til de anledningene, fremfor kjøtt. Du finner det i frysedisken på ICA. Det er ærlig talt særdeles likt kjøttdeig, dessuten er det mye sunnere da det nesten ikke er fett i det, OG det innholder masse proteiner. Jeg har selv vært frekk nok til å lure flere gjester til å tro de spiser vanlig kjøtt når de egentlig har fått servert lasagne, pizza og kjøttsaus uten kjøtt.
Quorn-produktene (deig, biter og burgere) er laget av et sopp-protein og er et veldig godt alternativ for de som vil ha ”kjøtt” i maten… uten å ha dyrs død på samvittigheten og støtte industrielt husdyrhold. Vinn vinn!

Ved å kutte ut kjøtt og andre produkter fra dyr, bidrar vi til at færre grisunger, kalver, lam og kyllinger blir født til et liv i fangenskap, for så å bli tatt livet av i ung alder… utslitt av påkjenningene vi mennesker har påført dem. Det er ikke et godt, verdig og lykkelig liv å måtte slite ut organer, skjellett og psyke enten dyrene skal produsere vanvittige mengder egg, melk eller kjøtt for oss – det er først og fremst våre egne premisser det handler om. Det er oftest heller ingen verdig og naturlig død når dyrene er blitt født for matindustrien. Det er egentlig helt ”høl i hue” at vi fornuftige menneskevesener påfører våre medskapninger slik smerte… for smerten, den kjenner de godt.

Gammel vane er muligens vond og vende, men det er verd det! Hvis flere tenker at de skal teste ut om de kan klare en, kanskje to, og kanskje tre dager i uka blottet for produkter fra dyr, blir det stor endring for dyrene allerede der! Klarer vi ikke å unngå alle produktene fra dyr, start i det minste med å kutte ned på noe! Når vi tenker etter hvor mange grønnsaker, frukter, rotfrukter, sauser, kornprodukter osv som vi kan bruke i matlagingen vår, åpnes det opp for en ny og spennende matverden. Vi må bare se litt utenfor boksen; bry oss nok til å finne ut av bakgrunnen for det vi putter i oss, og være stolte av å la dyrene få vår stemme.

Lene Hoff Holmedahl, Dyrevenn og NOAH-medlem

Aktuelle saker hos dyrsrettigheter.no
- Vegetarmat i fokus!

Innlegget har stått på trykk i: Indre Akershus Blad, Tidens Krav, Vesterålen Online, Kristiansund.com

2 kommentarer:

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Kaja sa...

"Quorn-produktene er laget av sopp-protein og er et veldig godt alternativ for de som vil ha "kjøtt" i maten... uten å ha dyrs død på samvittigheten og støtte industrielt husdyrhold. Vinn vinn!"

Du vet at det er egg i Quorn? Og du vet at å kjøpe produkter med egg i betyr å støtte et industrielt husdyrhold som dreper kylling og høner?