onsdag 24. desember 2008

En god vegetarisk jul!

Nå er det jul, og folk flest håper at julefreden vil senke seg så snart gaver, juletre, ribbe, pinnekjøtt og annen mat er i hus. Julefreden er når vi føler alt er ”på plass”; harmonisk, koselig, familiært og varmt. Vår julefred har en dyr pris. For dyrene er det verken julefred eller stas i jula, desember er den måneden hvor enorme antall dyr blir satt til livs for en god tallerken tradisjon. Vi tenker ikke på at det er seks måneder gamle griser som står i kø for å bli slaktet for at vi skal få opprettholdt den ”gode, gamle ribbetradisjonen”... Det er stress, uro og død. Dyra blir født kun for å leve et kort liv i fangenskap, uten mulighet til naturlig utfoldelse, for så å bli drept for vår skyld. – Og det er ikke engang nødvendig. De blir fora opp så de vokser fortere enn det som er bra for dem, bare for at vi skal få mer kjøtt. Det er liv vi snakker om her! Vi skulle noen ganger stoppet og tenkt oss litt om; Vet jeg hva som egentlig har foregått før dette kjøttet endte i kjøttdisken? Trenger jeg å spise kjøtt så ofte som jeg gjør? Kan kanskje jeg bidra til at færre dyr blir født kun for et kort liv innesperret for så å ende på tallerken?

Akkurat som oss ønsker også dyra å leve.
Vi trenger ikke spise kjøtt, det er en vanesak å la være; som det er en vane å spise det. Det finnes masse god mat man kan spise i jula, og ellers, som er mer helsebringende. Det finnes til og med vegetar-retter som smaker som kjøtt! Soyapølser, medisterkaker av vegefarse, tofu-skinke, surkål, rødkål, fylte paprika, nøttestek, vegebiter krydret med trad. ribbekrydder, vegesnitzler, rødbetsalat og glaserte poteter. Stadig flere feirer en god jul uten kjøtt. Dessuten er det en flott investering både for bedre helse og bedre miljø å la være å spise kjøtt.

Jula handler om medfølelse, respekt, omsorg og godhet. La oss vise at det også gjelder våre medskapninger! Dersom du lar være å spise kjøtt bidrar du direkte til at færre dyr blir avlet opp for slakt. Det er en naturlig konsekvens; Mindre etterspørsel er lik færre dyr født til et innesperret liv. Dersom du lar dette vekke deg, og bryr deg nok til å vite mer om det du putter i deg, da er du med på å gi dyrene en stemme. Ha en dyrevennlig jul uten kjøtt, og gi et ydmykt løfte til dyrene om at du virkelig skal forsøke å gi dem grunn til å håpe på en bedre framtid.

Riktig god jul!

Innlegget har stått på trykk i: Bergens Tidende, Indre Akershus Blad, Østlandsposten

Ingen kommentarer: