onsdag 21. januar 2009

Fanget i sin egen natur

Å være så heldig å ha blitt født og oppvokst her i landet er som å vinne i lotto. Det er ikke krig eller sultkatastrofer slik det er for en stor del av verdens befolkning, og vi har en flott natur med vakre ville dyr. Jeg føler erbødighet og beundring av å vite at det i vår natur finnes noen fantastisk unike medskapninger. Men til tross for at de er ville, er de ikke frie.

Ulven er en av de truede tyreartene her i Norge, den står i fare for å dø ut og den er derfor fredet. Nå er det igjen snakk om at det skal skytes ulv. Det er absurd at det brukes ordet `fredet` om dyr som i virkeligheten verken får være i fred eller leve fritt. Vi mennesker har en egen evne til å bry oss så mye, at vi ødelegger levevilkårene til våre medskapninger. Mange styres av et ønske om å kontrollere alle rovdyr slik at de til enhver tid vet enhver ting om ethvert individ. Vi mennesker er kanskje av natur litt redde for det ”ville”, det som ikke virker ”tamt” og kjent for oss. Sannheten er at vi mennesker kan ha en negativ innvirkning på dyrenes sanne natur. Vi ”peller” på en helhet som klarer seg mye bedre uten vår totale inngripen. Ulvene har fått sitt nye levesett bestemt for seg, hvor mange valper de skal få lov til å ha, hvor de skal få gå, hvor de blir skutt dersom de trår feil og velger en vei vi ikke liker, og hva slags humør en ulv må være i for å ikke oppleves som ”unormal” i adferd.

Mange elsker naturopplevelser. Naturopplevelser betyr for meg å være i naturen slik den er skapt og nyte det en er så heldig å få se, kjenne, lukte og føle. Hvis en er i en så sjeldent flott situasjon at en får se en skapning som det kanskje kun er 20-30 av i sitt slag i landet vårt, må det være en enestående ting å kunne nyte øyeblikket der og da. Det er i dette øyeblikket jegeren tar opp våpenet sitt og sikter inn dyret. Alternativet er å bruke muligheten til å få tatt noen vakre ”National Geographic”-bilder – bilder som i avisen kan vekke langt bedre følelser for leseren enn glorifiserende jaktbilder, og som ”bildejegeren” kan være meget stolt av å ha siktet inn med linsa si.

Innlegget har stått på trykk i: Rogalands avis, Indre Akershus Blad, Sirdølen Avis, Nationen

Ingen kommentarer: