torsdag 25. februar 2010

Pelsen tilhører ikke deg!

Det er så vanvittig tragisk å se at det fortsatt er fler som går ut og kjøper og kler seg i pelskåper. Det er som om pelskledde mennesker har skylapper på. Er dere klar over hva det er dere betaler tusenvis av kroner for? Det er snakk om å frarøve medskapninger hele livet... Pelsdyrene blir bokstavlig talt født i bur. Dyrene lever med konstant stress. De er fullstendig hjelpeløse. De får panikk fordi de ikke klarer å redde seg selv ut av situaasjonen. De blir så agressive at de skader seg selv og egne valper i mangel på muligheter til å oppdra valpene til naturlig adferd. De skyr mennesker fordi menneskene gjør dem vondt. Og de blir enten drept med strømstøt, altså elektroder som føres inn i munn og endetarm, eller kveles med gass. Dette vet vi, dette er ikke noe nytt, det finnes over 300 pelsfarmer i Norge. Men likevel velger noen fortsatt å kjøpe pels.

Hva er det egentlig som skal til for at vi mennesker skal åpne øynene? Vi VET jo at dyrene ikke har det godt, vi vet at de holdes i fangenskap, vi vet at valper strever med å lære å gå fordi potene deres støtt og stadig går igjennom nettingen. Når er nok nok? Ærlig talt så klarer vi oss veldig fint uten å bruke pels; gode dyrevennlige alternativer finnes i mengder. Vi trenger virkelig ikke avle opp mink og rev, eller kanin for den del, for å lage kåper av dem. For den oppvoksende generasjon er ikke pels lengre symbol på status eller rikdom, det gir heller en liten vond klump i magen. Det brukes 30-40 dyr per kåpe! 30-40 liv - per kåpe... Det synes jeg er tungt å svelge. Synes ikke du?

Den eneste måten å få pelsoppdrettere til å ta seg andre jobber og innse at pelsnæringen har gått ut på dato, er at du ikke lar deg friste til å kjøpe pels – og det gjelder også jakker og støvletter med en bitteliten pelskant. Noen må dø for at et klesplagg skal få en pelsdott.

Ingen kommentarer: